Edesvastuupalkinto

Edesvastuupalkintoja myönnetään tunnustuksena yksittäisille henkilöille, organisaatiolle tai ryhmille vastuullisesta ja ekologisesti kestävästä toiminnasta. Vastedes on myöntänyt edesvastuupalkintoja vuosittain vuodesta 2003. Edesvastuupalkinto on rahallinen tunnustus kunniakirjoineen.

2019  Villi vyöhyke ry

2018  Juho Jokinen, Niihaman maja

2017  Tampereen polkypöyräilijät

2016 Heimo Tuomarla, elämäntyöpalkinto

2015 Eco2-hanke, Tampereen kaupunki

2014 Kurjen Ekokylä yhteisö

2013: Kurpitsaliike ry

Vastedes ry on myöntänyt vuoden 2013 Edesvastuu-palkinnon tamperelaiselle Kurpitsaliike ry:lle pitkäjänteisestä ja vastuullisesta työstä Pispalassa sijaitsevien Tahmelan kasvimaiden suojelemiseksi sekä lähiviljelyn, yhteisöllisyyden ja ekologisuuden edistämisestä.

Kurpitsaliike syntyi vuonna 1997 harrastajaviljelijöiden huolestuessa Tahmelan ryytimaiden tulevaisuudesta. Uhkana oli kaupungin kaavoitussuunnitelma, joka toteutuessaan olisi jättänyt yli puolet lukuisia lähteitä sisältävästä vuokraviljelyalueesta asuntorakentamisen alle. Kurpitsaliikkeen sitkeä taistelu perinteisten viljelypalstojen säilyttämiseksi sai palkintonsa tänä keväänä kun Tampereen kaupunki päätti vihdoinkin luopua alueen täydennysrakentamisesta.

Kurpitsaliikkeen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää palstaviljelyharrastusta ja sen harjoittamisen edellytyksiä sekä vaalia Pispalan kulttuurimaisemaa. Vapaaehtoisten ja työllistettyjen voimin toimiva Kurpitsatalo mm. tarjoaa viljelijöille neuvontaa ja työkalujen vuokrausta, myy oman kasvimaan satoa ja järjestää erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia.

2012: As Oy Tampereen Annikki

Vastedes ry on myöntänyt vuoden 2012 Edesvastuu-palkinnon As Oy Tampereen Annikille ainutlaatuisen puutalokorttelin vanhaa kunnioittavasta peruskorjauksesta sekä yhteisöllisen asumisperinteen jatkamisesta. Vuosina 1907-1908 rakennettu Annikki on Tampereen viimeinen asuttu umpipihainen puutalokortteli, joka suojeltiin vuosikymmeniä kestäneen taistelun jälkeen ja myytiin Pirkanmaan Yhteisöasujat ry:n kokoamalle ryhmärakentamishankkeelle. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan korttelin kunnostus aloitetiin toukokuussa 2011 ja työt valmistuivat loppukesästä 2012. Lopputulos kunnioittaa alkuperäistä rakennustapaa ja hyödyntää samalla onnistuneesti nykyaikaista, ekologista asumistekniikkaa.

Annikin aiemmat asukkaat loivat yhteisöllistä henkeä ja tekivät korttelia tunnetuksi lukuisilla kulttuuritapahtumilla. Tampereen Annikki jatkaa nyt tätä perinnettä: 15.12.2012 pidettiin eettiset joulumarkkinat ja Annikin runofestivaali palaa takaisin kotikortteliinsa 8.6.2013. Yhteisöllistä asumista tukee myös valtakunnallinen Y-säätiö, joka omistaa korttelissa tukiasuntoja.

2011: Jere Nieminen

Vuoden 2011 Edesvastuupalkinto ojennettiin Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksen puheenjohtajalle Jere Niemiselle. Jere Nieminen on aktiivinen ja puuhakas puheenjohtaja, joka järjestää vuoden mittaan useita luonto- ja patikkaretkiä ympäri Tamperetta, kirjoittelee jatkuvasti ympäristöasioista eri lehtiin, edistää Teiskon metsien suojelua ja on tuonut suomalaiseen ympäristönsuojeluun kokonaan uudenlaisia ajatuksia esimerkiksi kaupunkiluonnon vaalimisesta.

2010: Pispalan saunayhdistys ry

Vuoden 2010 Edesvastuupalkinto myönnettiin Pispalan saunayhdiistykselle tamperelaisen saunakulttuurin, rakennussuojelun ja yhteisöllisyyden edistämisestä. Yhdistys ylläpitää Rajaportin yleistä saunaa ja saunakahvilaa, järjestää juhlia ja yleisötilaisuuksia sekä harjoittaa julkaisu- ja tutkimustoimintaa. Rajaportin sauna on Suomen vanhin yleinen sauna, joka edustaa vanhaa kaupunkilaisten saunakulttuuria.

2009: Tampereen Napapiiri ry

Vuoden 2009 Edesvastuupalkinto ojennettiin pikkujouluhumun keskellä Tampereen Napapiiri ry:lle, kaikkien tamperelaisten vanhempien ja lasten yhteiselle tilalle. Palkinnon perusteena oli Napapiiri ry:n pitkäaikainen työ moniarvoisen kokoontumistilan rakentamisesta ryhmille, jotka tukevat aktiivista ja osallistuvaa perhe-elämää. Napapiiri on myös edistänyt ekologista elämäntapaa esimerkiksi kestovaippakursseilla.

2008: Ossi Kakko

Tällä kertaa edesvastuupalkinto myönnettiin Ossi Kakolle kotimaisen omaehtoisen ruokakulttuurin edistämisestä ja kehittämisestä.

2007: Pispalan nykytaiteen keskus

Vuoden 2007 edesvastuupalkinto myönnettiin Pispalan nykytaiteen keskukselle virkeästä, moniäänisestä ja kuvia kumartelemattomasta kulttuuritoiminnasta.

2006: Annikin Tähti ry

Vuoden 2006 edesvastuupalkinto myönnettiin Annikin Tähti ry:lle rakennusperinteen järkähtämättömästä suojelusta, yhteisöllisen kaupunkiasumisen kehittämisestä sekä Tampereen kulttuurielämän rikastuttamisesta.

Annikin Tähti ry on Tammelan kaupunginosassa sijaitsevan, 1960-luvulla purettavaksi kaavoitetun puutalokorttelin asukkaiden myöntämä yhdistys. Se on ajanut menestyksekkäästi talojen suojelua. Tämän lisäksi yhdistys ja korttelin asukkaat ovat synnyttäneet ainutlaatuisen asuinyhteisön, joka on 2000-luvulla tuottanut erittäin suosittuja kulttuuritapahtumia. Näistä suurimmat ovat alkukesän runofestivaali ja loppukesän musiikkifestivaali.

Kunniakirjan vastaanottivat yhdistyksen pj Meri Lähteenoksa ja vuoden 2006 runofestivaalien tuottaja Simo Ollila.

2005: Matti Luoma ja Martin Rantala

Vuoden 2005 edesvastuupalkinto myönnettiin Vastedeksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi järjestön perustajille Matti Luomalle ja Martin Rantalalle heidän työstään kestävän elämäntavan edistämiseksi niin yhdistyksen alkuvaiheessa kuin myöhemminkin elämässään.

2004: Niina Rissanen

Vuoden 2004 edesvastuupalkinto myönnettiin arkkitehti Niina Rissaselle. Palkinnon jakoperusteissa kiitetään sitä aktiivista työtä, jota Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskellut Rissanen on tehnyt Finlaysonin vanhimpaan rakennuskantaan kuuluvan vanhan värjäämön pelastamiseksi.

Rissanen on omilla ehdotuksillaan pitänyt yllä keskustelua niistä toimista, joilla värjäämörakennus voitaisiin säästää. Hän on muun muassa tehnyt konkreettisia esityksiä siitä, mihin värjäämön omistajalle luvatut uudisrakennusmassat voitaisiin sijoittaa. Arkkitehdin lopputyössään hän visioi vanhan värjäämön mahdollisia vaihtoehtoisia käyttömahdollisuuksia: sinne voitaisiin sijoittaa näyttelytiloja, käsityöpajoja ja sieltä jopa ahtaissa tiloissa Metson alakerrassa toimiva Muumilaakso voisi saada tunnelmalliset tilat.

2003: Käymäläseura Huussi ry

Käymäläseura Huussi ry vaalii Suomen rikasta huussiperinnettä ja tekee työtä modernin kompostoivan kuivakäymälän, käyskän kehittämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Vahvan näytön aktiivisuudesta ja globaalin vastuun kantamisesta Huussi ry antoi isännöimällä ensimmäistä kansainvälistä kuivakäymäläkonferenssia Tampereella.

Vastedes Facebookissa